TACOS | MEXIKO

by - července 02, 2017


Zdravím všechny čtenářky a čtenáře,
mé jméno je Jirka a jsem Páji přítel. Díky ní mám možnost podělit se s vámi o svou velikou zálibu - vaření. Nově budu zde na blogu připravovat mini-seriál o mezinárodní kuchyni. Dnes se společně podíváme na jedno z tradičních mexických jídel a to tacos. Jedná se o malou tortillu plněnou různou směsí masa a zeleniny.

K přípravě budeme potřebovat:

Tortilly
• hladká kukuřičná mouka - 2 hrnky
• horká voda - 1 hrnek
• sůl - 1/2 lžičky

Náplň
• hovězí zadní
• vepřové mleté
• rajčata
• cibule
• salát
• sýr cotija (já nahradil parmazánem)
• limetky
• sůl a další koření dle chuti
• chilli papričky (já použil žluté habanero)

(dále může být také paprika, fazole, kukuřice, avokádo, koriandr..)


Na tortilly si v míse připravíme kukuřičnou mouku smíchanou se solí, do které za stálého míchání přiléváme šálek horké vody. Až nám směs trochu vychladne, zapracujeme ji rukama do tuhého těsta, které si necháme pod utěrkou 1-3 hodiny odpočinout. Těsto si rozdělíme na 8-10 částí, ze kterých postupné vyválíme cca 3mm placky. Rozpálíme si pánev a vzniklé tortilly opékáme nasucho 1 minutu z každé strany. Kdo by si chtěl práci usnadnit, dají se koupit již hotové tacos tortilly.

Na náplň se tradičně používá grilované hovězí (nebo i vepřové), které se poté na jemno natrhá nebo naseká. Já použil hezký kus zadního hovězího, které jsem nejprve opekl ze všech stran a poté v troubě pekl dvě hodiny na 210°C. Hotovou pečeni jsem na jemno nasekal a dochutil solí, pepřem a drcenou uzenou paprikou, abych částečně nahradil aroma masa pečeného na ohni. Mleté vepřové je na přípravu snazší, stačí podusit na osmahlé cibulce a smíchat s kořením. Případně můžeme udělat hustou směs mletého masa, fazolí, kukuřice a rajčat. Čerstvou zeleninu stačí pokrájet na malé kousky. 

Tortilly servírujeme naplněné salátem a masem. Každý strávník si pak své taco dochutí dle libosti. 


Na výběr k dozdobení tacos se nabízí čerstvě nasekaná cibule, sýr cotija (nebo parmazán), salsa z nadrobno nakrájených rajčat a žlutých papriček habanero. Můžeme použít také domácí guacamole, ostrou omáčku nebo koriandr. 


Na závěr své tacos můžeme pokapat limetou nebo citronem.



Přeji vám všem dobrou chuť a brzy na viděnou u dalšího článku.
Jirka















You May Also Like

2 komentářů

  1. Mňam, hneď by som si niečo takéto dala. Ďakujem za recept, niekedy ho určite vyskúšam ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to nádherně ! Recept musím brzy vyzkoušet ! :)

    LenaČerge

    OdpovědětVymazat